Local SEO to the rescue

Als ondernemer heb je vast vaak gehoord dat het belangrijk is om je online zichtbaarheid te vergroten. Maar wat als je eigenlijk alleen maar offline zaken doet? Ook dan kan een online strategie jouw bedrijf verder helpen! Offline sales begint namelijk steeds meer online! In deze blog lees je hoe Local SEO verassend vaak het antwoord is op heel veel vragen!

Wat is Local SEO

Ik realiseer mij dat SEO voor veel ondernemers ongrijpbaar is. Om nu met local SEO op de proppen te komen is misschien een beetje gewaagd, maar dat risico neem ik voor lief. Lokale SEO is namelijk niet zo ondoorgrondelijk als je zou denken, integendeel zelfs. Het algoritme voorziet namelijk in actuele en op locatie gebaseerde informatie.

Hieronder zie je een afbeelding van de zoekresultaten die Google geeft wanneer je vanuit Berkel en Rodenrijs (mijn woonplaats) in de zoekbalk van Google intikt ‘SEO freelancer’.

Deze zoekresultaten worden direct na de advertenties weergegeven en nog boven de organische (de natuurlijke) zoekresultaten. Uiteraard wordt ik als eerste positie weergegeven omdat ik zoek vanuit Berkel en Rodenrijs. Dit levert mij dus potentieel veel voordeel op in vergeleken met mijn concurrenten. Vooral ook omdat het tweede zoekresultaat de hoogste score heeft in de organische resultaten!

Dit voorbeeld laat dus zien hoe je online en lokaal gezien kunt concurreren met jouw concullega’s. Uiteraard zou de uitkomst heel anders zijn als je zou zoeken in bijvoorbeeld Maastricht. Daarom werkt lokale SEO dus heel goed als je een lokale afzetmarkt hebt of je producten of diensten aanbiedt in een bepaald geografisch afgebakend gebied.

Wat kan lokale SEO nog meer voor jouw bedrijf betekenen

De coronacrisis heeft een behoorlijke invloed gehad op de manier waarop we nu ons leven leiden. Ook het zoekgedrag is behoorlijk veranderd. Neem bijvoorbeeld de term ‘eten afhalen’. Onderstaand overzicht is de interesse van deze zoekterm in het afgelopen jaar.

Het informeren van je klanten

De piek in februari/maart is duidelijk te zien. Naarmate het virus meer aandacht krijgt (of lees: als er meer besmettingen/onrust is) neemt de interesse in de zoekterm toe.

Als je er voor je klant bent met up-to-date en relevante informatie, dan kan dit een groot verschil maken.

Met Google Mijn Bedrijf kun je aanpassingen in je profiel aanbrengen over je locatie, zoals wijzigingen in openingstijden, tijdelijke sluitingen of gewijzigde openingstijden. Deze updates worden ook weergegeven in Google search en Google Maps.

In deze tijd waarin mensen voorzichtig zijn kun je met het verstrekken van actuele en relevante informatie, bijvoorbeeld over het afhalen of bezorgen van eten, klanten naar je toetrekken en de informatie geven die ze zoeken.

Ook het geven van informatie mbt covid-19 en het bezoeken van jouw bedrijf is essentieel om jouw klanten te behouden en hen te overtuigen dat een bezoek aan jouw restaurant/café helemaal veilig is.

Klantbeoordelingen

Het beheren van je reviews is belangrijker dan ooit tevoren. Natuurlijk zal een klant sneller zaken doen met een bedrijf met veel 4 of 5 sterren beoordelingen dan een bedrijf met slechte referenties. Mensen kijken hier nadrukkelijk naar! Maar ook voor zoekmachines is het hebben van positieve reviews een belangrijk ranking signaal. Bedrijven met meer en betere reviews zullen beter worden beoordeeld en hoger in de lokale ranking komen dan bedrijven die dit niet hebben.

Ook het actief beheren van je reviews is belangrijk. Geef een reactie als iemand een beoordeling achterlaat. Ook al is de beoordeling niet zo goed, bedank voor de review, geef aan dat je het jammer vindt dat deze klant het zo heeft ervaren en geef ook aan wat je hebt gedaan of gaat doen om te zorgen dat het vertrouwen wordt hersteld.

Is local SEO ook iets voor grote bedrijven?

Jazeker! Veel grote bedrijven of franchisegevers gebruiken local SEO om de bedrijfsinformatie op internet te beheren. Omdat zij vaak verschillende locaties of aangesloten bedrijven hebben kan het bewerken van al deze informatie een arbeidsintensieve en kostbare zaak zijn. Er zijn dan ook verschillende softwarepakketten die deze taken overnemen! Deze pakketten voorzien tevens in de mogelijkheid tot het plaatsen en synchroniseren van bedrijfsinformatie in verschillende bedrijfsgidsen, het beheren van reviews, het doen van lokaal zoekwoordenonderzoek, het optimaliseren van lokale content, het onderzoeken van mogelijkheden voor lokale linkbuilding, het adverteren via Google Ads en nog veel meer.

Kunnen wij je helpen?

Sanders SEO & Marketing Concepts is gespecialiseerd in lokale SEO. We hebben al veel bedrijven geholpen met het verbeteren van hun lokale zichtbaarheid. Beter zichtbaar worden is alleen nuttig als het ook iets oplevert. Daarom zijn we pas tevreden als je meer bezoekers, leads en omzet genereert. Het analyseren van data is dan ook iets wat we vaak doen. Zo is het voor jou altijd zichtbaar wat het resultaat van ons werk is en kunnen we bijsturen als dit noodzakelijk is! We horen graag waar we jou mee kunnen helpen!